Tulevaisuuden Esine


Arabian taideosastoyhdistyksen Pekka Paikkari oli yhteydessä Vekotinverstaaseen Tulevaisuuden esine -näyttelyn tiimoilta.

Hän kirjoitti: ”Olemme tehneet yhteistyötä Suomen 4 luokkalaisten kanssa. Julkistimme viime vuonna avoimen idea haun Tulevaisuudenesineestä. Hankkeen suojelijana on presidentti Tarja Halonen. – – Olemme nyt valinneet 5 luokkaa Arabian taideosastolle miettimään ja toteuttamaan omia ideoitaan, jotka laitetaan esille näyttelyyn. – -Teemme projektista myös kirjan, jossa ideoita esitellään. Kirjaan toivomme myös sitaatteja ja asiantuntijoiden kommentteja siitä, miltä tulevaisuus näyttää. Olisi hienoa tehdä yhteistyötä kanssanne ehdotusten kommentoijana kirjassamme sekä mahdollisesti Vekotinverstaan muodossa näyttelyn yhteydessä. – – Olisiko teillä aikaa käydä Taideosastolla – – niin kerron lisää tästä hankkeesta.”

Vekotinverstas tarttui tietysti heti koukkuun ja Aapo sekä Timo kävivät tapaamassa Paikkaria. Tapaamisen aikana jalostui ajatus liittää lasten suunnittelemat Tulevaisuuden esineet verkkoon Vekotinverstaan avustuksella.

Arabia teki ”teolliset” versiot lasten mallien pohjalta

Esineiden sisään pantiin ESP8266-mikrokontrollerit sekä neljä erilaista sensoria: ilman kosteus ja lämpö, valon väri, inframpunalämpömittari sekä valomittari.

ESP8266-mikrokontrollerit, sensorit ja LED-nauhaa

Jokaisen esineen ESP lukee siihen kytkettyä sensoria jatkuvasti ja päivittää luetun arvon mukaisen värin LED-nauhaan. Värit on valittu niin, että normaaliksi katsottu arvo näytetään vihreällä valolla ja poikkeamat siitä muilla väreillä.

LED-visualisoinnin lisäksi data lähetetään MQTT-protokollalla JSON-muodossa kerran sekunnissa pilvessä sijaitsevalle MQTT-brokerille. Saman brokerin websocket-porttia kuuntelee web-sivulla käynnissä oleva javascript-sovellus, joka piirtää saadun datan Plotly.js-ohjelmiston avulla selaimen ruudulle.

Kaikki koodi on luonnollisesti avointa ja vaikka se ei kaikkein kauneita varmaan olekaan, niin sitä voi tutkia Githubissa Vekotinverstaan ArabiaEsine-repositoryssä.

Tulevaisuuden esineiden sensoreiden tuottama data graafisesti esitettynä

Tulevaisuuden esine -näyttely on Iittala Arabia design -keskuksessa 26.10.-26.11.2017.

, ,