Datankeräyskokeilut


Forum Virum Helsingin, Vekotinverstaan sekä Kaapelitehtaan projekteissa ja kokeiluissa kertyy monenlaista sensoridataa. Tällä sivulla pyritään pitämään ajantasainen lista datoista ja miten siihen pääsee käsiksi. Jos tarvitset datan jossain muussa muodossa, voit ehdottaa sitä sähköpostitse osoitteeseen aapo.rista (at) forumvirium.fi. Sivun tiedot on viimeksi päivitetty 5.2.2019,

Melusensorit

mySMARTLife-projektissa kaupungille on asennettu 5-10 laadukasta CESVA TA-120 -melusensoria. Sensorit lähettävät kerran minuutissa matkapuhelinverkon välityksellä sekä minuutin että joka sekunnin keskimääräisen melutason desibeleinä (dBa). Dataa voi selailla 4 kuukauden ajalta Grafana-käyttöliittymästä ja koko mittausajan datan voi ladata CSV-muodossa.

 

 

Ilmanlaatusensorit

Vekotinverstas on rakentanut useissa eri projekteissa pääasiassa edulliseen SDS011-pienhiukkassensoriin perustuvia sensoriyksiköitä. Data on välitetty laitteista bluetoothin ja matkapuhelimen,WLAN- sekä LoRaWAN-verkon välityksillä. SDS011:n heikon kestävyyden takia dataa kovin pitkäaikaisista mittauksista ei ole saatavilla. Tuoreimman Select4Cities-projektiin liittyvän kokeilun dataa voi selata Grafanassa ja sitä jaetaan myös muita kanavia pitkin, kunhan kokeilu pääsee täysipainoisesti vauhtiin helmikuun 2019 puolivälin jälkeen.

 

 

Kävijälaskurit

PAXCOUNTER on Saksan rautateiden (Deutsche Bahn) pilottiprojekti, jossa ESP32-mikrokontrolleri ohjelmoidaan laskemaan lähistöllä olevia mobiililaitteita. Laskenta perustuu aktiivisten mobiililaitteiden lähehettämiin WLAN- ja bluetooth-signaaleihin. Anonymisoidut laskurilukemt lähetetään LoRaWAN-verkon välityksellä. Tällä hetkellä Grafana-käyttöliittymässä voi tutkia Espan lavan alla, Koffin puistossa ja Eltsun kentällä olevien paxcountereiden dataa. Lisäksi sisätiloissa, esimerkiksi Kaapelitehtaalla, on lukuisia paxcountereita testissä, mutta näiden data ei ole avoimesti saatavissa. Hyvin perustellulla pyynnöllä sitä voi saada kuitenkin analysoitavaksi.

Uimarantasensorit

Kesällä 2018 Vekotinverstas kokeili uimarantasensoria eli UiRaSta Hietaniemen uimarannan eteläpuolella olevassa Ourit-saaressa. Tavoitteena oli selvittää, voidaanko tällä hetkellä manuaalisesti tapahtuva uimakauden veden lämpötilan mittaus automatisoida. Käytetty sensori osoittautui osoittautui epäluotettavaksi ja mittauksiin tuli useita katkoksia. Dataa voi kuitenkin selata Grafanassa. Kesällä 2019 on tarkoituksena kokeilla useammalla rannalla ja paremmilla sensoreilla.