Ostopaikkavinkkejä


Laitteet ja tarvikkeet kannattaa tilata sieltä mistä halvimmalla saa. Toisaalta joskus nopeus on valttia! Ohessa pieni listaus hankintapaikoista, joista itse komponentteja tilailemme:

Yleiselektroniikka Oy

  • Se iso kotimainen. Nopeat ja täsmälliset toimitukset, eikä kovin kalliskaan.

Partco

  • Se pienempi kotimainen. Jos asut Helsingissä Malmin seudulla, ostoksien nouto suoraan Partcon myymälästä on nopea keino päästä protoilemaan.

Ihmevekotin

  • Uusi tuttavuus: en ole vielä henkilökohtaisesti kokeillut, mutta paljon tavaraa vaikuttaisi olevan varastosaldoissa. Hinnat jonkin verran kalliinpuoleisia, mutta kotimaista on silti kiva suosia.

Amazon.de, Amazon.co.uk ja Amazon.com

  • Jos saksa taittuu, saat .de -versiosta postikulut ilmaiseksi yli 40€ tilauksiin. Muuten .co.uk on nopea, hyvä ja toistaiseksi tulliton (Brexitiä odotellessa). Amazon.comin valikoima on laajin, mutta postikulut ja toimitusajat jenkeistä ovat hurjia ja tullaaminen on joskus hankalaa. Sama käyttäjätunnus toimii kaikissa Amazonin putiikeissa.

Ebay.de, Ebay.co.uk ja Ebay.com

  • Hieman sama homma kuin Amazonissa: jos saksa taittuu, on valikoima varsinkin käytetyissä vempeleissä usein .de -versiossa hyvä ja posti kulkee Saksasta nopeammin kuin jenkkilästä ja tietenkin ilman tulleja. Voit käyttää samaa käyttäjätunnusta kaikissa Ebay -maaversioissa.

Aliexpress

  • Se kiinalainen rihkama-aitta. Uskomaton valikoima ja tavara tulee usein suoraan tehtaalta tai pieneltä tukkurilta: kaikki on halpaa ja useimmiten postikulut ovat olemattomat tai ilmaiset. Tosin tulli nappaa omansa yli 22€ tilauksista (vähintään ALV%, yli 150€ tilauksiin lisäksi tullimaksut). Huom! Itse tullaaminen on joskus halvempaa, mutta esim. DHL hankaloittaa itse tullaamista todella paljon ja lätkäisee useamman kympin lisämaksun, joten käytännössä kannattaa suosia muita kuriireja/postipalveluita jos vain mahdollista.
  • Monet kiinalaiset kauppiaat jakavat tavarat max. 22€ paketteihin jotta tullaukselta vältytään ja joskus lätkäisevät 100€ pakettiinkin kirjaukseksi ”Gift item, value $10”. Kannattaa joskus ajatella syvällisesti onko tämä reilua ja harkita tilaamista EU-alueelta…

DealeXtreme eli DX.com

  • Halpaa vempelettä ja krääsää Kiinasta ja ilman postikuluja. Hieman samat suositukset kuin Aliexpressin kanssa. DX myy ”omaa valikoimaa” itse, kun Alissa on tuhansia myyjiä. Saattaa joskus olla vähemmän sekava kuin Aliexpress.