Dallas DS18B20 digitaalinen lämpösensori

Dallas DS18B20 lämpösensoreita

Ihmiskunta on jo ammoisista ajoista halunnut mitata erilaisten asioiden lämpötiloja ja tallentaa tiedot tietokantaan. Oletettavasti ensimmäiset sensorit koostuivat varpaista ja sormista, joita kastettiin rantaveteen, kun pohdittiin onko vesi pesulämpöistä. Ei ole tiedossa koostettiinko nämä varhaisimmat havainnot jonkinlaiseen kirjanpitoon. Systemaattisesti lämpötilamittauksia on kirjattu käsin jo 1800-luvulta lähtien ja automaattisia mittauksia on tallennettu suoraan tietokantaan kymmenien vuosien ajan.

Nykyään kuka tahansa voi rakentaa itse langattoman lämpötilaloggerin halvalla käyttäen vaikkapa digitaalista Dallas DS18B20 lämpösensoria sekä ESP8266 mikrokontrolleria ja tallentaa laitteen keräämät lämpötilatiedot valitsemaansa järjestelmään jatkokäyttöä varten.

DS18B20 on edullinen, suhteellisen tarkka ja luotettava 1-wire -väylään kytkettävä laite ja niitä voi olla yhdessä väylässä monta. Tekniikka rajoittaa määrän 128 kappaleeseen, käytännössä järkevä määrä on johtojen ja liitosten laadusta riippuen 1-10 kpl ja johdon pituus 1-20 metriä. Vaikka sensorin johdotukseen riittää 2-napainen johto (ns. parasite mode), niin luotettavampi järjestelmä saadaan tehtyä 3-napaisella johdolla (GND, 3v3, data).

Johdotukseen voi käyttää esimerkiksi 4-napaista puhelinkaapelia, RJ11-liittimiä ja sopivia haarottimia tai jotain muuta hyväksi havaittua tapaa.

Hankintahinta on paikasta riippuen 0,5 € ylöspäin ja mahdollisia ostospaikkoja ovat esimerkiksi Ebay, Aliexpress ja Yleiselektroniikka.