Asennuksen jälkeen ensimmäisellä käynnistyskerralla ESP Easy ei tiedä mitään siitä, mihin WiFi-verkkoon sen pitäisi liittyä. Ohjelmisto tekeekin ESP8266:sta WiFi-tukiaseman, johon liittymällä pääsee määrittelemään verkon, johon ESP myöhemmin liittyy.
Kun ESP8266:een on kytketty virta, ilmestyy verkkovalintoihin ESP_-alkuinen WiFi-verkko, yleensä ESP_0. Verkon oletussalasana on configesp
Tässä verkossa on ns. captive portal eli verkkoon liityttyään tietokone, tabletti tai kännykkä yleensä avaa automaattisesti selainikkunan, jossa on Wifin määrittelytyökalu. Tämä ikkuna kannattaa sulkea ja mennä sen sijaan ESP_0-verkkoon liittymisen jälkeen nettiselaimella ESPin osoitteeseen http://192.168.4.1 . Tällä vältetään alempana kuvattu ongelma joissain järjestelmässä nopeasti katoavasta captive portal -ikkunasta.
WiFin määrittelytyökalussa on lista kuuluvuusalueella olevista verkoista. Niistä valitaan oikea ja syötetään verkon salasana:
Connect-napin painalluksen jälkeen ESP yrittää 20 sekunnin ajan liittyä määriteltyyn verkkoon.
Nyt tarkkana: lopuksi samassa ikkunassa vilahtaa muutaman hetken ESPin verkosta saama IP-osoite. Tämä osoite kannattaa yrittää panna muistiin, sillä ilman sopivia työkaluja ESPin löytäminen verkosta voi olla hankalaa! Jos avasit WiFi-määrittelytyökalun itse omaan selainikkunaan, IP-osoitteen pitäisi pysyä näkyvissä kunnes siirryt ESP Easyn asetuksiin Proceed to main config -linkistä.
Liity tämän jälkeen samaan verkkoon ESPin kanssa ja syötä selaimen osoiteriville äsken talteen poimittu (tai jotenkin muuten selvitetty) IP-osoite, esimerkiksi 192.168.0.100. Jos IP-osoite on hukassa, ESPiä voi etsiä verkosta esimerkiksi WiFi-reitittimen hallintapaneelin kautta.
Main
Nyt pitäisi aueta ESP Easyn pääsivu, joka näyttää tältä:
Sivu kertoo perustietoja ESP Easystä sekä ESP8266:sta.
Onneksi olkoon! Jos olet päässyt näin pitkälle, vaikein osuus on jo takana, ainakin ESP Easyn osalta. Enää pitää säätää sensoriasetukset kuntoon ja ohjata niistä kertyvä data menemään oikeaan paikkaan netissä.